Free French and Moland!

Knut Molands Blog

Stille om Kongosaken

Det har lenge vært stille om gutta i Kongo. De lovnadene som myndighetene kom med har de ikke holdt,og alt står stille. I UD har det vel vært ferietid,og UD har selvfølgelig hatt mye å gjøre med de forferdelige hendelsene i Oslo og Utøya.

 

Ambassadør Vea ble intevjuet av Fædrelandsvennen,og sa at han ikke trodde noe ville skje før valget i slutten i Oktober. Han sa at han nå har et år igjen som ambassadør i Angola/Kongo,og at han hadde som ambisjon at saken skal være løst før han fratrer.Det får vi inderlig håpe. Vi tror en mye tøffere retorikk må til hvis saken skal løses! Vi håper og tror at så vil skje. UD har jo lovet oss i møte på UD at saken skal ha høy prioritet.  

Det er nesten utrolig at gutta har klart seg såpass som de har.Det er nok ikke mange som hadde klart det under de forholdene de lever under. De har på ingen måte gitt opp, selv om de sikkert har mange tunge og tøffe dager. Vi tror forsåvidt at tiden arbeider for dem, når alle kjeltringene ser at tiden går og ingen penger kommer,skjønner de vel etterhvert at pengene de har ønsket seg aldri kommer,at guttene ikke har eller kan skaffe dem og at norske myndigheter ikke vil betale. Etterhvert blir de vel trett av det hele. Kombinert med et britisk/norsk press vil forhåpentligvis en løsning komme.  

Det er 2 saker som bekymrer oss,det ene er at valgkampen i Kisangani fort kan bli voldelig,og ingen vet hva som kan skje. Den andre siden er økonomisk. Fra UD får guttene 100 USD i måneden hver,mens utgiftene til mat og livsnødvendigheter er over 2000 USD. Av staten Kongo får de ingenting,ikke mat eller medisiner,rent vann,ingenting. Hadde de ikke hatt familier,og fått penger fra snille menesker på kontoene sine,hadde de umulig kunnet overleve.Det er mulig at UD da hadde forskuttert penger nok til overlevelse mot tilbakebetaling,eller hadde presset Kongos regjering til å faktisk sørge for livsnødvendigheter. Vi må tro det. 

 Det er en utrolig situasjon de er i. Kongo bruker dem som gisler for å presse penger av Norge under henvisning til at de er spioner,som alle også Kongoleserne utmerket godt vet de ikke er. Dette samtidig som Kongo mottar meget betydelige midler fra Norge,og enda mer fra Storbrittania.Det er ingen logikk i dette.   

For familiene er det et mareritt som drar ut i det uendelige.  

Knut Moland, 17. juli 2011

Powered  by Bayens ICT

© Beskyttet av Lov om Åndsverk