Free French and Moland!

Kari Hilde Frenchs Blog

Reisebrev fra Kongo, 25. august 2013

Etter en lang reise kom advokat Graasvold og jeg frem til Kinshasa. Der møtte en kongolesisk venn oss med bil og sjåfør som vi nå leier. Rundt ti journalister og fotografer sto klare da vi kom ut av flyplassbygningen. Det var med stor sorg og vemod jeg kom denne gangen fordi Tjostolv er død. Samtidig så gledet jeg meg til å få se Josh igjen og få være sammen med ham. Journalistene reiste innover til byen mens vi fikk problemer med flyplassansatte fordi alle disse journalistene hadde vært der og kameraene blinket. Så det tok litt tid før vi endelig kom oss til hotellet. Så var det mer intervjuer. Graasvold tok seg mest av journalistene. NRK ville gjerne få med noe på klokken 23.00 nyhetene, så mens adv Graasvold satt ute på balkongen min og holdt i en antenne ble intervjuet gjort.

 

Adv. Grasvold hadde et møte på formiddagen før vi så sammen reiste til fengselet hvor  journalistene sto klare. Først da vi kom til fengselet fikk vi høre at minnestunden var avlyst. Det syntes vi alle var veldig leit. Men sjømannspresten og Joshua hadde hatt en liten privat minnestund - bare de to. Spenningen hos vaktene utenfor fengselet var nokså høy, mye grunnet det store oppbudet av journalister og fotografer. Jeg fikk komme inn i fengselet, men ikke adv. Graasvold. Alle kjente meg igjen som ”Mama Joshua” og jeg ble pent behandlet. En av damene som arbeider i fengselet tok seg spesielt av meg. Hun holdt meg i hånden og jeg møtte mye vennlighet. En av Joshuas vaktvenner kom og vi fikk tak i fengselsdirektøren. Innimellom tok vi en tur ut og jeg måtte levere fra meg alt unntatt vannflasken før jeg igjen fikk komme inn. Fengselsdirektøren fortalte at det var kommet beskjed fra høyere hold at ingen fikk komme inn. Men heldigvis hadde sjømannspresten fått adgang tidligere på dagen og det samme for en journalist. Så dermed fikk jeg bare hilst på Joshua. Han så veldig sliten og dratt ut, men var god og sterk i stemmen. Det stemmer IKKE at jeg ble kastet ut av fengselet. Hånd i hånd med fengselsdamen kom jeg ut. Og jeg hadde inntrykk av at fengselsdirektøren var genuint lei seg for beskjeden som var kommet fra hans overordnede.

Vi dro tilbake til hotellet. Det ble så flere intervjuer. Graasvold og jeg har noen møter oss i mellom gjennom dagen og vi har sammen hatt et møte med folk fra UD. Nå står vi sammen om at alt skal ordne seg for Joshua. Og så får vi håpe at etterforskningen ikke tar så altfor lang tid, slik at Tjostolvs båre kan komme hjem til Vegårdshei. Josh skal ha nye avhør mandag. Graasvold skal da være tilstede som juridisk rådgiver. Han har jo ikke bevilling for Kongo, men vil være tilstede.

Obduksjonen viste at ingenting kriminelt har skjedd med Tjostolv.

En del telefoner ble det også gjennom dagen.

Og til dere som sendte med meg over 1000 kort og brev til President Kabila da jeg reiste ned til Kinshasa i jul. Vi fikk vi høre at han og statsministeren hadde sittet og sett gjennom dem. Jeg tror ikke media helt forsto hvilken symbolverdi som lå i denne brevkampanjen og overrekkelsen av tre flotte gaveesker fulle av kort, brev og tegninger. En stor takk til Joshuas tante (min søster) som fikk ideen til brevkampanjen og satte den ut i livet.

 

Kari Hilde French, 25. august 2013

Powered  by Bayens ICT

© Beskyttet av Lov om Åndsverk