Free French and Moland!

Knut Molands Blog

Tredje 17. Mai i fangenskap

Joshua og Tjostolv ferer nå sin tredje 17 Mai i fangenskap i Kongo. Feiringen deres blir nok svært beskjeden,de har ikke noe å feire med,og ikke noe å feire for. Men de minnes nok dagen,og lykkeligere 17 maidager i tidligere år.  

For noen år siden var Tjostolv vaktsjef på slottet på 17 mai,han var offiser i H.M.Kongens Garde,og sto med sabel foran en rekke gardister foran gardebua ved slottet. Da kongen og den kongelige famile kom ut for å hilse barnetoget,gikk Hans Majestet først til siden av balkongen,og hilste gardeavdelingen. Vi var flere i familien som var der og så på,og vi var stolte av den flotte gardeoffiseren !

Det er utrolig å tenke på at han nå sitter i fangenskap dødsdømt for bl.a. å være offiser i Garden ,som Kongoleserne betegnet som en "hemmelig og kriminell organisasjon" ! i sine dommer. Det er ikke så lett å feire 17 mai på en slik bakgrunn.

Under rettsakene spyttet Kongoleserne på Norge og den norske kongen,uten engang å gidde å slå opp på Internett for å se hva  Hans Majestet Kongens garde er. I dommene sto det til og med at de tok seg inn i Kongo i gardens uniformer ! Joshua har ikke vært i garden engang. Ser noen for seg 2 gutter i gardeuniform på motorsykkel i Øst Kongo ?  Så mye for seriøsiteten til dommerne i Kongo !

Det er ingen tvil om at guttene nå er enormt slitne,og jeg frykter de vil få skader for livet uansett når de slipper ut.

Fakta i saken er iallefall som følger,og det tror jeg ingen kan bestride:

1. 2 nordmenn sitter dødsdømt i Kongo dømt for spionasje til fordel for Norge. Dommen er selvsagt et fantasiprodukt.

2. De er dømt for drap uten et eneste teknisk bevis,kun basert på vitneutsagn fra en kriminell person som forandret forklaring 4 ganger     som krevde millionerstatning,og som ikke ble sverget inn.

3. De ble dødsdømt for dannelse av kriminelle forbund. Et fantasiprodukt basert på løse påstander og rent sludder.

4. De får ikke mat,vann og nødvendige medisiner i fengselet,og må betale alt selv. De har brukt ca 1 600 000 NOK til nå,og klarer ikke mye  mer, til tross for stor hjelp fra gode mennesker som har støttet oss.

5. Det er begått en rekke overgrep og brudd på menneskerettene mot dem. At de ikke får mat,vann og medisiner er overgrep på     daglig basis.

6. Denne nasjonen som har begått,og begår disse grove overgrep mot norske statsborgere mottar over 200 millioner i bistand fra den norske     stat !

UD har i lengre tid arbeidet for overføring til Kinshasa og en løsning i saken. Mange lovnader er kommet,men hver gang er de blitt skuffet. Noen holder igjen,sikkert i håp om penger. Når en nasjon operer slik er de da bedre enn piratene i Somalia ? Gisler for penger er vel det samme om en er regjering eller pirater !

Norge har i forhold til størrelsen på folketall en svært stor utenrikstjeneste,og norsk diplomati er aktivt i fredarbeid og bilateralt samarbeid verden over. Det er oss derfor uforståelig at ikke det er mulig å løse denne i og for seg lille saken før det er for sent.For oss pårørende er det ingen liten sak,men sammenlignet med konflikten i f.eks.midtøsten er den jo det.  

Skal det bli en løsning på denne saken,må det mer enn ord til. Det må til et sterkt press,der Kongoleserne må forstå at løser de ikke denne saken,så vil det få konsekvenser som koster dem noe. Som blir ubehagelig for dem på en eller flere måter. Norge og Storbrittania har samme interesse i saken,og har helt utvilsomt resurser til å gjennomføre det de vil. Ut over det rent menneskelige i denne saken,må det vel også være viktig at en nasjon ikke kan behandle norske og britiske borgere etter forgodtbefinnende i håp om å tjene penger på det. Det må være et viktig signal,og ikke bare til Kongo,men også til andre land,der lignende kan skje.

Knut Moland, 16. mai 2011

Powered  by Bayens ICT

© Beskyttet av Lov om Åndsverk