Free French and Moland!

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Torsdag kveld

Print PDF
There are no translations available.

Som vi ser i media strammes grepet til i Kisangani. Dommeren truer diplomater og advokater til taushet. Det ser ut som om denne ankesaken med påfølgende dom skal kjøres gjennom med ekspressfart. I dag er det Joshua som har forklart seg i retten. Wavara er visstnok ute av bildet nå. Det blir spennende å se hva som kommer til å hende når Rune Edvardsen og Mathilde Moland og en norsk lege ankommer Kisangani i morgen. Rune Edvardsen har ordnet med tillatelse fra sentralmyndighetene til å besøke Tjostolv og Joshua i fengslet. La oss håpe at de lokale myndigheter ikke lager problemer.

Furuholmen har hatt et møte med UD i dag. Han har anmodet UD på det sterkeste at Gahr Støre selv må reise ned til Kongo. En diplomat fra UD er nå i Kinshasa og har hatt samtaler med justisministeren og utenriksministeren der. Denne diplomaten har god dialog med de britiske myndighetene i hovedstaden. UD har også fått informasjon fra Furuholmen samt har annen viktig informasjon som gjør at hvis enda mer tragiske ting skulle skje så kan de hvert fall ikke si at ”Dette visste vi ikke.”

Fra Joshua har vi hørt at Tjostolv husker svært lite. Han husker ikke at han skal ha skrevet noe brev hvor han tilstår noe drap. Det han kan huske at han har sagt er at han er lei seg for at sjåføren ble drept, men vet ikke hvem som gjorde det. Joshua skal gjennom de kommende dagene fortelle Tjosdolv hva han har sagt og gjort de siste ukene. Så lite husker Tjostolv. Som jeg skrev i går, så har Tjostolv fått den beste cella i hele fengslet. Han sov sist natt både i cella og utenfor cella. Medfangene forstår (i motsetning til dommeren som later som han ikke forstår) at Tjostolv er syk. De passer på ham og gir ham frihet til å komme og gå ut av cella si som han vil. Normalt stenges fangene inne klokken 16.00 om ettermiddagen av ”sjefsfanger.” Tjostolv er etter sitt sykehusopphold så oppstukket i armene av sprøyter at sykehuspersonalet måtte begynne å gi ham sprøyter i beina. I følge Joshua spiller det ingen rolle om Tjostolv har snakket om krigsherren som VG slår så stort opp om. Tjostolv har sagt så mye underlig at litt til og fra ikke spiller noen rolle lenger.

Jeg forstår ikke hvorfor VG er så kritiske til adv. Furuholmen. I følge journalist Yngve Kvistad i VG i dag, så er det visstnok Furuholmen som har satt Guttas rettssikkerhet i spill. Dette er sprøyt. Det er bare å se på alt som har skjedd tidligere inkludert den første rettssaken. Kanskje VG føler seg litt såre fordi Furuholmen fikk skjermet Gutta litt fra dem? Og VG har jo også vært på sykehusbesøk hos Tjostolv med sjefsetterforsker Wavara. Man kan jo lure på hvor mye det kostet VG. Vi har hatt mye problemer med VG. De har til tider gått langt over streken. Vi for vår del er meget takknemlige for arbeidet Furuholmen gjør for gutta. Kvistad skriver at det er ”et klinisk faktum at situasjonen er blitt verre for Tjostolv og Joshua etter at den briale advokaten overtok saken.” Nei, dette er ikke korrekt. Situasjonen er blitt verre fordi Tjostolv av ulike årsaker ble meget syk. Antagelig er den rette diagnosen en form en form for psykose. Før dette var han døden nær med alvorlig malaria falciparum. Ved malaria falciparum kan malariaparasittene også gå til hjernen. Det store mediepresset kan også ha vært en av grunnene til at det raknet for Tjostolv. Her får pressen inkludert VG ta sin del av ansvaret. Kanskje VG har vært for lenge i Kisangani slik at de som enkelte andre der nede må finne en syndebukk uansett hvor uskyldig?
Når jeg leser VGs intervju med Bøås i dag så virker det nesten ikke som om han forstår at Tjostolv sier mange ting underlige grunnet sykdom, og ikke fordi det stemmer med virkeligheten. Men har jeg kanskje misforstått.
Last Updated on Monday, 16 November 2009 20:03  

Støttekonto

Støttekonto Joshua
(Landkreditt bank) 

Støttekonto Tjostolv
(Vegårshei Sparebank) 

Støttekonto "Fanger hjelper Fanger"
(Kvinesdal Sparebank) 


Web Statistikk

Hva Skjer?

TV2 lørdag 28 november kl 13.00
Reprise: TV2 viser en dokumentar om guttene i Kongo Kl. 13.00

NRK1 lørdag 28 november kl 22.30
Kari Hilde og Mathilde kommer på "Viggo på Lørdag" 

Powered  by Bayens ICT

©  Protected by copyright laws in Norway