Free French and Moland!

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Dagens rettsmøte

Print PDF
There are no translations available.

Dagens rettsmøte er over, og ble et møte kun om Tjostolvs tilstand. Det positive var at legene mener det er en psykose, og ikke hjernemalaria. Slik jeg forstår det, er hjernemalaria mer sannsynlig å påføre en permanent skade, så det er bra. Malaria er så vanlig i Kisangani, at det kan nok legene en del om der. Dommeren bestemte at 3 spesialister (psykiatere?) skal hentes fra Kinshasa. I utgangspunktet positivt, men jeg er usikker på om det finnes 3 psykiatere i Kinshasa, og enda mer usikker på at de vil reise til Kisangani.
Når domstolen har problemer med å betale 400 dollar for rettslokalet, hvordan har de tenkt å finansiere disse psykiaterne og reisene deres? Tviler på at de blir å se, vil tro de norske legene som kommer med Edvardsen kommer først. Det kan ikke være tvil om, som også Furuholmen sier idag, gutten må til Norge. Ellers kommer han aldri levende ut. Det samme gjelder selvsagt Joshua.

Den kongolesiske regjeringsadvokaten ville arrestere forsvarsadvokaten Likwela fordi han mente de hadde medisinert Tjostolv for å bli gal, og derved forstyrre rettsaken. Når disse psykiaterne kommer, tror jeg de bør undersøke regjeringsadvokaten også. Han kan umulig være psykisk frisk. Jeg nekter å tro at en regjeringsadvokat selv i Kongo kan være til de grader dum. Gribbene, (bistandsadvokatene) er selvsagt redde for pantet sitt, så de var redd han skulle bli sendt til Kinshasa. Har de regnet på hvor mye de kan forlange for liket hvis han dør i Kisangani? For en ynkelig gjeng!

Det har ikke vært lett for Joshua dette, å se kameraten sin på denne måten, der han forandrer personlighet, og blir helt urimelig. Personlig tror jeg det som til slutt fikk det til å bikke helt over for Tjostolv, var denne spekulasjonen i Dagbladet om at de planla bankran. Han hadde vært under enormt press lenge, og så kom det. Så totalt imot alle hans prinsipper og natur. Tatt helt ut av lufta. Det var usedvanlig ondskapsfullt gjort å komme med en slik spekulasjon. Det har gått knallhardt inn på Tjostolv, det vet jeg. Kanskje han var redd jeg eller familien og vennene hans skulle tro på dette. Det har kvernet i hodet på ham til det ble for mye, tror jeg. Det burde gå hardt inn på drittsekken som skrev det, og også redaktøren som godkjente vaset.

Snart 1 300 000 nordmenn har vært inne på siten. Det sier litt om interessen. Det burde være en tankevekker også for Støre. Lurer på hva han har tenkt å gjøre når Kongo kommer med multimilliardkrav i form av en note overlevert ambassadør. De lukter penger. Jeg tror ikke de gir seg. De har gisler, de kan kreve, tror de. Kanskje de har hatt folk på kurs hos piratene i Somalia. Prinsippet er det samme, de tror de vet der er penger å hente. Det er utrolig at en mann som er såpass intelligent som jeg tror Støre er, ikke forstår det spillet Kongo driver her. Trolig gjør han det, og vet ikke hvordan han skal håndtere det. Passivitet overfor pengeutpressere har iallefall aldri ført fram. Han må nok på banen, notene, og hans møte med utenriksministeren i New York er totalt neglisjert i Kongo i og med at regjeringen i Kongo har varslet et kjempekrav. Her må det forhandles Støre,og det før 2 nordmenn har måttet betale med sitt liv.

UD kom tidlig på banen. Det var enormt viktig for å få stanset tortur og få en rekke ting på plass. En rekke diplomater har vært på stedet, og under den første rettsaken var det 2 diplomater tilstede. De har kunnet hjelpe med en god del. Noen av dem har vært meget dyktige, andre mer passive. Det må en si er normalt. De rapporterer selvsagt tilbake til UD slik at UD er til enhver tid er fullt klar over absolutt alt. Ambassadør Vea er hovedansvarlig såvidt jeg forstår, og han har gjort en god jobb, og gir fornuftige svar ved samtale. Informasjonsansvarlig som jeg har fått oppgitt, er X på UD. Hun har ikke fungert. Jeg har fått 3-4 samtaler fra henne på snart 6 måneder. Det er vel 6 uker siden jeg sist hørte noe. Saksbehandlervakten er også ofte lite eller ikke opdatert i det hele tatt, så det er tydelig at kommunikasjonen internt i UD svikter tidvis.

UD ved utenriksministeren har protestert mot dødstraffen ved en note. Han har også sendt en note om at Tjosdolv og Joshua ikke er spioner. Denne noten er det ikke tatt hensyn til i det en statsadvokat fra hovedstaden Kinshasa hevder han vil komme med et kjempekrav mot Norge nå i ankesaken. Dette må være et tankekors for utenriksministeren, som også hadde samtaler med den kongolesiske utenriksministeren i New York. Det blir altså ikke tatt hensyn til Norske noter og henvendelser. Dette er nokså skremmende, og sier vel egentlig at UD må på banen på en annen måte. Nå sier UD at en nasjon ikke kan saksøkes i en nasjonal rett. Det er selvsagt riktig, men er det ikke grunn til å tro at Kongo vil kreve pengene enten via en note fra sin regjering, eller via en internasjonal rett? Det er vanskelig å forstå hvordan regjeringen i Kongo tenker her. Norge har bidratt med 1 milliard 43 millioner de siste 10 årene i bistand og står foran store investeringer i Kongo bl.annet via regnskogsfondet. Tror Kongo de kan både få, og samtidig presse for penger? Det er klart at her må noe gjøres fra norsk side. Jeg kan ikke se noen annen løsning enn at det forhandles direkte mellom regjeringene. Passivitet overfor overgrep har aldri ført fram. Det haster. Guttene er syke, og vil ikke holde ut et lengre opphold i Kongo. Dør de der,vil det være et overlagt rovmord fra staten Kongos side. Hvis ikke UD har gjort noe, vil de også sitte igjen med skyld for dødsfallene.

Pressens rolle.

Pressen kom fort på banen og det var viktig. Saken har alle "ingredienser" i seg. Jeg vil tro at man nå har passert 10 000 artikler og det kan bli like mange til før slutten. Det blir antagelig den største sak i norsk presse noensinne. Noen aviser har opptrådt anstendig, mens andre ikke har gjort det. Alle vet hvem som har trampet over. Det verste for familiene og guttene var kanskje spekulasjonen om at de skulle ha planlagt bankran. To norske gutter på 27 og 28 år med rene rulleblad skulle planlegge bankran i Kisangani! Hvor mange penger er det i banken der? 100 dollar, 500 dollar? og fullt av bevæpnede vakter rundt, og 600 km på motorsykkel ut av landet. Så dumme mennesker finnes ikke at de ville prøve det! De var i Kisangani, men gjorde de noe bankran? Selvsagt ikke! Den totalt urimelige spekulasjonen traff guttene hardt, og jeg tror det er en hovedgrunn til Tjostolvs psykose. Nedslitt og syk var han fra før, og så det der. Det gikk dypt inn på ham. Den spekulasjonen der var vanvittig stygt gjort.

Sjømannskirken og kristne organisasjoners rolle.

I motsetning til guttenes mødre,er ikke undertegnede det en kaller "personlig kristen", men jeg vil berømme disse organisasjonene. Rune Edvardsen var tidlig på banen,og har gjort og gjør mange nyttige innspill. Han skal snart nedover igjen og da blir Tjostolvs mor med. Misjonær Bregård hjalp med mat og praktiske ting, og misjonspastorene hans hjelper stadig. At Sjømannskirken sender en mann ned bare for å hjelpe guttene synes jeg er enestående. Sjømannsprest Knut Lyngseth skal snart reise ned igjen. Jeg kan ikke få sagt hvor mye det betyr. Som sjømann i over 40 år har Sjømannskirken fulgt meg og de er der når en trenger dem aller mest. Evig ros skal de ha!

Advokat Furuholmens rolle.

Advokat Furuholmen kom inn i bildet etter at en anonym person på Vinstra hadde gitt et beløp. Vi er forøvrig denne mannen stor takk skyldig. Furuholmen engasjerte seg offensivt fra første stund. Det er ikke tilfeldig at han er en av Norges fremste advokater. Han har tatt et skikkelig grep i saken, og kalt en spade for en spade. Furuholmen har reist til Kongo to ganger allerede, og satt saken i et helt annet lys. Han har pekt på sakens "beviser" og hatt møter med UD som gjør at de ikke kan de de ikke visste. Han har instruert guttene og gitt den den lokale advokaten i Kisangani råd, og Furuholmen vil være der for guttene hvis de engang kommer hjem. Jeg er imponert av Furuholmen. Det skal mye til før jeg sier det om noen.
 

Støttekonto

Støttekonto Joshua
(Landkreditt bank) 

Støttekonto Tjostolv
(Vegårshei Sparebank) 

Støttekonto "Fanger hjelper Fanger"
(Kvinesdal Sparebank) 

page views

1727319

Web Statistikk

Hva Skjer?

TV2 Onsdag kl 21.40
Dokument 2:
Dømt til døden i Kongo.

Tjostolv Moland og Joshua French søkte spenning og livvakt-oppdrag i Kongo. Nå er de dømt til døden for drap og spionasjevirksomhet, og soner under ekstreme forhold. I filmen forteller reporter Fredrik Græsvik historien i sin helhet, med nye intervjuer og saksopplysninger. 


Powered  by Bayens ICT

©  Protected by copyright laws in Norway