Free French and Moland!

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ranet i Kongo

Print PDF
There are no translations available.

Undertegnede, Tjostolvs far, sa helt fra første dag at dette var et ran. Det begynte som et ran ute i skogen, og da det slo feil gikk kjeltringene over til plan B. De beskyldte guttene for drap de selv hadde begått for å få penger på den måten. Alle i Kongo ser tydeligvis på hvite som en vandrende bank, og kastet seg på dette i håp om utbytte. Kombinert med pengebegjæret, er det nok også et hat mot hvite. De militære kastet seg også ukritisk på dette. Etterforskning hadde de tydeligvis ingen erfaring med. Ei heller erfaring med å føre rettsaker. En av dommerne uttalte at det var en rettferdig rettsak, fordi guttene jo hadde forsvarer. Ut i fra det, kan man da anta at det ikke er vanlig i Kongo.

Aktor og dommere fremsto i retten som fullstendig absurde. Aktor kom med direkte rasistiske uttalelser og danset i retten. "Bevisene" var fotos, ukritisk lagt fram. Pengekravene viser at de ikke forstår pengers verdi. "Vitnene" fikk legge frem enorme pengkrav før de avla vitnemål, og de ble ikke sverget inn til tross for at de hadde endret forklaring 3 ganger. Først hevdet de at French hadde skutt sjåføren mellom øynene med pistol. Dernest hevdet de at Moland hadde skutt ham i nakken med pistol. Til slutt etter at man fant ei hagle, hevdet de at Moland hadde skutt med hagle. På dette grunnlaget ble de dømt til døden for drap!

De ble også dømt til døden for drapsforsøk. Det må være fordi "vitnet" hevder at Moland skjøt etter ham. Det er det ingen bevis for i det hele tatt. Dødsstraff for det og. Så ble de dømt for å ha dannet et kriminellt forbund. Det gjaldt firmaet i Uganda som hadde lovlig tillatelse. Dødsstraff der og. Til slutt flesket de til med at de var spioner. Grunnlaget for det var tjenestebevis fra forsvaret, kompass, kart, GPS, og turutstyr. I tillegg kom bildet av "spionsjefen". Denne fotografen fra Drammen! Dødstraff der og, og et håp om kjempeutbetaling fra den Norske stat. Til slutt ble de dømt for ran. Det var vel bilen, men den hadde de jo leid, og de hadde ingen andre muligheter for å komme seg vekk. Dødsstraff der også!

Våpnene som de militære dømte dem til døden for å ha brukt, viser seg nå aldri å ha forlatt Norge. Pistolen har forsvaret fortsatt, og rifla var en softgun, som ved sitt nummer beviselig er i Norge. Det var da også en softgun, som ikke kan drepe noen. Retten ble gjort klar over at "spionsjefen" fra Drammen ikke kunne være spionsjef. Han var til og med militærnekter, men de kjørte det som hovedbevis allikevel i en rettsak med dødstraff!

Alt dette er UD og utenriksminister Jonas Gahr Støre godt kjent med!

Tjostolv og Joshua burde aldri ha dratt inn i Kongo. De var utrolig dumme som lot en ukjent passasjer bli med. Det er noe en aldri må gjøre i et utviklingsland. Dette har de sannelig fått betale for. Alle har vi vel begått mindre heldige ting i unge år, men konsekvensene har som regel vært moderate. Her har konsekvensene gått over enhver proporsjon.
 

Støttekonto

Støttekonto Joshua
(Landkreditt bank) 

Støttekonto Tjostolv
(Vegårshei Sparebank) 

Støttekonto "Fanger hjelper Fanger"
(Kvinesdal Sparebank) 

page views

1727319

Web Statistikk

Hva Skjer?

TV2 Onsdag kl 21.40
Dokument 2:
Dømt til døden i Kongo.

Tjostolv Moland og Joshua French søkte spenning og livvakt-oppdrag i Kongo. Nå er de dømt til døden for drap og spionasjevirksomhet, og soner under ekstreme forhold. I filmen forteller reporter Fredrik Græsvik historien i sin helhet, med nye intervjuer og saksopplysninger. 


Powered  by Bayens ICT

©  Protected by copyright laws in Norway