Free French and Moland!

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

28 oktober 2009

Print PDF
There are no translations available.

Hva skjer nå?

Trolig ikke mye på en stund. Dommeren har bestemt at 3 psykiatere fra Kinshasa skal undersøke Tjostolv i Kisangani. En ting er å bestemme, en annen å få det gjort. Retten er blakk, ingen militære har visst fått lønn i år. Fanger får ikke mat eller medisiner hvis de ikke kan betale for det. Ikke engang rettslokalet fra forrige rettsrunde har de betalt. At de nå plutselig skal ha penger til 3 psykiatere fra Kinshasa, som med flybilleter sikkert koster tusenvis av dollar er usannsynlig. Dommeren har sikkert ikke tenkt på det. Jeg tipper det går noen dager, så vil dommer eller aktor spørre UDs representant om de vil betale det. Det vil de ikke antagelig, og så går dagene. Rundt 14. kommer de norske legene med Edvardsen og Tjostolvs mor. Det ville være rart om de kom til annen konklusjon enn at behandling må foregå på sykehus i Kinshasa med kvalifisert personell. Da har dommeren et problem! Han kan ikke fortsette saken. Det må han i tilfelle gjøre med Joshua alene, og gribbene(bistandsadvokatene) vil ikke at Tjostolv reiser. Syk eller ikke. De er redde for å miste pantet sitt. Kanskje Tjostolv likevel da blir sendt til Kinshasa, ettersom han ikke kan behandles i Kisangani, og presset vil bli stort på dommeren om menneskelig behandling. Dette er tipping, nå får vi se hva som skjer!

Hvordan har de det nå?

Joshua fikk nå dette med sin bestefar på toppen av det hele,og er alene, men han får vel ringe av og til. Godt har han det nok ikke.

Med Tjostolv vet vi ikke. UD har sagt at han er bedre fysisk. Psykisk er tilstanden trolig den samme. Han er innelåst på et rom på sykehuset. UD er der vel av og til, ellers disse med mat. Vet ikke om han har noe å lese, eller om han er i stand til det. Jeg er ingen psykiater, men jeg ville vel tro at kun å sitte alene å gruble ikke kan være ønskelig terapi i en psykose. Personlig er jeg redd psykosen blir så alvorlig at han begår selvmord. En får bare håpe det beste. Fra UD hører jeg ingenting. Vi hører vel mindre i pressen en stund nå. Pressefolka reiser hjem. Heldigvis reiser snart sjømannsprest Knut Lyngseth ned igjen. Han kan snakke med dem, og hjelpe dem. Vi er sjømannskirken evig takk skyldig.

Statsadvokaten fra regjeringen.

Han hevder at Tjostolv er blitt forgiftet av legen og forsvarsadvokat Likwela, slik at han ble sinnsyk og ikke kunne stille i retten. Han ville arrestere Likwela. Furuholmen og UD er visst også mistenkt for å være med på dette "komplottet". Dette til tross for at samme medisiner er blitt benyttet av de andre legene etter han kom på sykehuset. Enten er statsadvokaten dum som et brød, eller så trenger han psykriatisk hjelp selv. Kan regjeringen i Kinshasa være klar over hvilken tosk de har sendt? Er der et menneske i regjeringen som tror 2 gutter på motorsykkel skulle kunne destabilisere en hel nasjon på 60 millioner?

Alt har en ende.

Det vil også denne saken ha, selv om det ikke blir snarlig. Jeg ser bare 2 måter saken kommer til å ende på:

1.Den norske regjering forhandler, og finner en løsning med den kongolesiske regjeringen. Norge er inne på mange måter i Kongo, og har mye å forhandle med. Det kan gå.

2.Guttene dør i fangenskap som pant for penger.

UD sier at dommen må bli rettskraftig, og at justisdepartementet da kan forhandle om soningsutlevering til Norge. Denne løsningen tror jeg ikke på, fordi det går så lang tid at guttene rett og slett ikke lever lenge nok. Skulle de leve lenge nok, tror jeg det kan skjære seg på penger. De vil ha et uhorvelig antall millioner. Guttene er blakke. De kan i beste fall hjelpes til et rimelig lån, men det blir ikke på millioner av dollar. Hvis UD fortsatt sier at de ikke er part i saken, vil guttene sitte der som pant for penger til de dør. Slik en har sett helsa deres er blitt svekket siste måneden, blir ikke det svært lenge.

Om 1 år fra nå, så er fakta 1 av 2. Enten så er gutta hjemme, eller så ligger de i Afrikas jord.

Jonas Gahr Støre avgjør det.

Knut Moland, 28. oktober 2009

 

Støttekonto

Støttekonto Joshua
(Landkreditt bank) 

Støttekonto Tjostolv
(Vegårshei Sparebank) 

Støttekonto "Fanger hjelper Fanger"
(Kvinesdal Sparebank) 

page views

1727319

Web Statistikk

Hva Skjer?

TV2 Onsdag kl 21.40
Dokument 2:
Dømt til døden i Kongo.

Tjostolv Moland og Joshua French søkte spenning og livvakt-oppdrag i Kongo. Nå er de dømt til døden for drap og spionasjevirksomhet, og soner under ekstreme forhold. I filmen forteller reporter Fredrik Græsvik historien i sin helhet, med nye intervjuer og saksopplysninger. 


Powered  by Bayens ICT

©  Protected by copyright laws in Norway