Free French and Moland!

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Joshuas notater i notatboka. november 2009

Print PDF
There are no translations available.

Nå som vi har en flott hjemmeside, er jeg glad for å kunne skrive beskjeder og meldinger hjem utenom gjennom media.

Først vil jeg takke så mye for alle støttemailer vi har fått. Mathilde og Rune ankom i går med bunker med utskrevne mail, og både jeg og Tjostolv fikk lest alle sammen. Vi satt med noen tårer i øynene og skulle ønske vi kunne takke alle personlig, men istedenfor takker jeg her – nå! Gud velsigne dere alle sammen for deres tanker og ord.

Man får tid til å reflektere mye i fengsel og jeg vil minne på at det er andre enn Tjostolv og jeg med familie som trenger bønn. Det er over 300 andre fanger her som sitter rettsløse og har det vondt sammen med oss. De er ofte dømt til årevis i fengsel og bekymrer seg daglig for overlevelse av seg selv og sine familier som de skulle forsørget.

Vil bare legge inn en liten personlig melding om meg selv:

Jeg håper ikke jeg har fremstått for arrogant, aggressiv eller vulgær når fremvist i TV intervjuer. For det første er jeg ikke vant til å være på TV, og mange av intervjuene blir gjort etter en dag i retten. Der jeg sammen med Tjostolv har blitt hånet, truet og latterliggjort, på måter norsk media (ikke viser) så vidt jeg har forstått, så tilgi meg for mine reaksjoner. Jeg vil også minne om at vi stort sett har veldig liten oversikt over hva som blir skrevet og sagt hjemme, og da er det vanskelig for oss og forklare oss logisk og sammenhengende.

Mathilde, Rune og dr. Terje Erlid brakte også med seg en bunke utskrifter fra nettaviser, og jeg kan ikke annet enn å si jeg er sjokkert! Med så mye feilaktig og sensasjonspreget mediadekning forstår jeg hvorfor det er så mange rykter og motforestillinger om oss i Norge. Selv om media trykker fortere enn vi kan forklare oss, føler jeg at jeg må kommentere noe av det jeg har lest.

Først vil jeg gjøre det veldig klart at verken jeg eller Tjostolv ble kastet ut av forsvaret. Vi sluttet etter egen vilje på normal måte. Dette har vi papirer på og gode skussmål på.

 

Treningsvideoen:

Hva angår den ”sjokkerende treningsvideoen” så synes jeg det er like sjokkerende hvordan VG kjøpte, vel vitende, tjuvegods i Uganda.

Men for først å kommentere treningen: Vi hadde 10 dager med sikkerhets- og militærtype trening for tre av våre (Tjostolv’s) samarbeidspartnere, på en øy sør for Kampala. Disse tre er personlige venner av oss, som vi har kjent i henholdsvis 2 år, 1 år og 1 år. De har alle tre god sikkerhetsbakgrunn fra forsvar, sikkerhet og aktiv utenlandstjeneste. Deriblant mot opprørsgrupper i Nord Uganda og Irak. Og mot pirater utenfor Somalia. Alle tre var fullstendig inneforstått med treningen og vi hadde fokus på læring og sikkerhet under trening. Alle tre hadde ønsket et samtreningskurs i lengre tid og var veldig glade for å få et kurs av høy standard.

Øya var leid av en tidligere venn og samarbeids partner i Uganda, John Russell Hunwick. Han eier en backpacker lodge og er også i ugandisk etterretning og bistår politiet i Kampala mot kriminalitet. Også ugandisk politi og etterretning var informert om ubevæpnet trening på øya og var godt kjent med godkjente papirer som vi har. Hunwick, politi og etterretning var også tilstede under treningen, samt vår innleide kokk som hadde feltkjøkken under oppholdet. Vi hadde planlagt for ett scenario bevæpnet trening med politiet på skytebanen deres ved Chigofengselet i Kampala.

Fokuset var på læring og vi sørget for mye søvn og god mat mellom feltturene og leksjoner. Den ene av de tre fikk vondt i kneet under trening og jeg nektet ham å løpe i 3 dager for å ikke påføre skade. Vi hadde også mye medisinsk utstyr og var en time fra privat sykehus hvis uhellet skulle være ute.

Tilbake til videoen: Der ser vi meg i rollen som aggressiv og disiplinær ”sersjant” (en tittel vi har i selskapet), og Tjostolv som den avbalanserte offiseren alle kan være trygge på. Vi ser de tre nakne mennene løpende rundt med en jernstang mens jeg bruker grove ord og uttrykk mot alle tre. Grunnen til dette er at vi ville ta dem ut av deres komfortsone og stresse de opp fysisk og psykisk for å se hvordan de taklet det. Dette kalles stressmestring og er en vanlig metode i mange forsvar. Vi filmet denne lille og hardeste delen av treningen for å vise dem etterpå, så vi kunne gå igjennom og kommentere sammen hvordan de selv følte det og synes de taklet det i ettertid. Vi hadde tre av disse stressmestringene under oppholdet, hver på ca. 30 minutter.

Videoen er rundt 10 minutter av 10 dagers kurs og reflekterer på ingen måte hvordan vi normalt behandler våre venner. Denne videoen fantes i ett eksemplar, en videokassett som stod i videokameraet Denne igjen var låst inne i en safe (ala de på Østbanehallen i Oslo) på Hunnick’s Backpacker Lodge. Videokameraet ble forøvrig lånt av TV 2 for å produsere film materiale for deres fremtidige prosjekter. Det sa jeg meg villig til sommeren 2008.

Hvordan fikk Nilas Johnsen fra VG tak i filmen? John Hunwick, da han hørte vi var arrestert i Kongo brøt opp safen vår og stjal mye av våre ting. Johnsen fra VG kjøpte så denne videoen fra Hunwick enda vi sa at det var vår personlige eiendom. Dette reflekterer hvordan media har holdt på mens vi har sittet arrestert.

Så presterer forsvarets sjefspsykolog å uttale seg. Jeg tar litt forbehold i det jeg skriver nå for jeg har bare lyttet over dårlig telefonlinje her i Kongo, men jeg tror jeg har rett når han mente i sin visdom at de 10 minuttene han så fra ett 10 dagers kurs var ”pinlig og gammeldags” og ”amatørmessig”. Jeg personlig synes først og fremst det er pinlig av en psykolog å uttale seg om en stjålet film som bare har til hensikt å ødelegge for oss, uten å tenke på hvilken psykologisk påkjenning det kanskje er for oss dødsdømte i Kongo. Videre synes jeg det er pinlig at forsvarets sjefspsykolog synes trening som jeg selv har vært igjennom (og andre) i hele den profesjonelle britiske hæren er amatørmessig. Jeg er faktisk ganske stolt av å ha tjenestegjort i en så profesjonell og dyktig avdeling i England. Selv om det norske forsvaret synes de er amatører.

Jeg personlig i min enkle opinion tror at det norske forsvaret kanskje hadde hatt noe færre unge menn som kommer hjem fra Afghanistan som nervevrak, hvis en bedre psykisk seleksjon og kanskje litt stressmestring var innført. Men nå er ikke jeg en psykolog i det norske forsvaret som har ansvaret for at det blir ivaretatt at bare unge menn som er mentalt utrustet blir sendt til utenlandstjeneste.

 

Bankran:

Hva angår bankran i Kisangani eller angrep på strategiske mål, så er jeg ikke sikker på om det er ugandisk etterretning eller avisene som bokstavelig talt kjøper disse historiene, som er mest fantasifulle. Jeg vil minne om at i Kongo bruker de kongolesiske franc. Så hvis vi fylte en fiktiv lastebil full av disse, ville vel lastebilen fortsatt være mer verd. I Kongo, som i mange andre afrikanske land er det vanskelig å få tak i dollar på grunn av finanskrisen og det inkluderer bankene. Det er tomt, noe media og UD har fått erfare. Og med tanke på at det er 17’000 soldater, 600km inn og ut og bare èn brukbar vei gjennom et av de mest militæriserte områdene i Afrika, så håper jeg at alle forstår hvor useriøs denne reportasjen og såkalte planen er. At vi skulle ha planlagt å utføre udåden iført FN beret, som de to eneste ikke-fransktalende FN ansatte i Kongo, og så bløffet oss gjennom titalls militære sikkerhetssjekker med sekken full av kongolesiske franc, som for øvrig bare kan brukes i Kongo, blir det for dumt. Disse reportasjene fortjener en form for pris…

 

Mer om Media:

Det er veldig mange saker jeg vil kommentere, både når det gjelder media, vår behandling her i Kongo, retten, bevisene og de to fornærmende/vitnene/informantene/mistenkte.

Jeg vil fokusere på media nå, da vi akkurat har fått alle disse utskriftene. Det er sikkert veldig mange reportasjer jeg ikke vet om.

Tore Bergsaker fra Dagbladet hadde en reportasje som Aftenpostens redaktør Per Anders Madsen refererte til i sin kronikk. I Bergsakers intervju og reportasje med den ”kjente leiesoldaten Eben Barlow” uttaler Barlow seg om oss. Ordet amatør blir nevnt noen ganger og han mener at hvis vi hadde et sikkerhetsselskap ville han visst om det. I følge sin egen bok ”Against all odds” forteller Barlow at han vurderte bankran i Sør-Afrika da han hadde økonomiske problemer. Det er amatørmessig, men det er enda pinligere for en mann som har jobbet i Sør-Afrikansk etterretning å påstå at Tjostolv ikke har et sikkerhetsselskap, da vi har papirer og det unektelig har eksistert siden januar 2007. Bergsakers reportasje var fullspekket av feilinformasjon om Barlow som for øvrig er en intelligent og suksessrik foretningsmann.

Tidligere NRK ankermann og respektert Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen hadde slik jeg forstår sterke utspill mot meg selv og Tjostolv. Vi hadde ”spyttet de sørgende i ansiktet” i følge ham, fordi vi skyldige eller ei må betale enken ifølge afrikansk kultur og at vi ikke har god nok kjennskap til afrikanske tradisjoner. Den over middels ivrige FAFO forskeren Morten Bøås har visstnok uttrykt sin overlegenhet og vår inkompetanse ved flere anledninger og er enig.

Her vil jeg legge til at Bibishe Kasongo er et offer i denne forferdelige saken. Jeg gir henne all min sympati og skulle ønske jeg kunne snakke med henne. Men dette har jeg blitt advart sterkt mot, fordi militæret ville fabrikkert noe rundt det, og jeg har forstått at hun ikke får lov av militæret. Jeg fikk vondt inni meg da jeg hørte at hun har problemer med penger, og mest av alt tenker jeg på sorgen av å miste mannen sin. Mine tanker går også til hennes barn. Heldigvis har Rune Edvardsen gjennom Dina-stiftelsen ordnet at hun får 200 US dollar måneden, og jeg er sikker på at vi kan få til en ordning med økonomisk hjelp når vi ikke er i et justismord av en ”rettssak”.

Så til deg Tomm: Vi er faktisk fullstendig klar over de mange flotte afrikanske kulturene. Tjostolv har faktisk bodd i Afrika i 5 år, har startet et selskap som eneste norske investering i Uganda og er ekstremt interessert og bereist i Afrika. Selv har jeg klokket 2 intense år i mange afrikanske land. Vi er i Afrika fordi vi er interessert i og liker Afrika.

Jeg mistenker derimot at her har både Kristiansen og eksperten Bøås vært litt vel ivrige, for våre kongolesiske juridiske rådgivere som jo må betraktes som eksperter da de faktisk er afrikanere, har rådet oss til ikke gi noe penger enda. Dette ville være å innrømme skyld ifølge dem, og militæret ville utnytte det akkurat slik de gjorde nå med Tjostolv i psykotisk og dopet tilstand på sykehuset. Der møtte han både familien og oberst Wawara som resulterte i ”tilståelsesbrev”. Jeg understreker at jeg på ingen måte beskylder familien for dette, men militæret.

Vi har faktisk spurt våre kongolesiske rådgivere om å gi penger og få til en ”obuntu” for en god stund siden, og blitt advart mot det. Men takk for at dere spurte.

 

Fakta om SIG:

Special Intervention Group (U) LTD er et lovlig registrert selskap i Uganda siden januar 2007. Tjostolv startet og eier dette sammen med uganderen Ewedde Saidi Hamisi. Jeg, Joshua har vært i en uregistrert og på papiret uoffisiell rolle i firmaet siden høsten 2007, som representant i Europa og som fungerende nest-sjef i Uganda.

Selskapet har hatt flere lønnede ansatte, men jeg har grunnet mangel på arbeidstillatelse i Uganda jobbet mer på frivillig basis, ulønnet. Firmaet er fullstendig uavhengig av SIG i Norge, men har tidligere nydt samarbeid med Torgeir Friksen, slik han selv beskriver det.

Firmaet SIG (U) LTD. har godkjenning av norsk politi og samtlige ugandiske myndigheter, og har hatt noe treningssamarbeid med ugandisk politi. Dette har vi papirer på.

Firmaet har hatt flere typer jobbinteresser, spesifikt events (i samarbeid med flere andre firma). Eskorte, livvakttjeneste i rurale områder, samt utleietjenester av militær, sikkerhetsrådgivning og støtte til politi/militær eller selskaper.

  •        Event
  •        Livvakt/eskorte i rurale områder
  •        Militær/sikkerhetsrådgivning og støtte

I tillegg har firmaet blitt kontaktet flere ganger av mer eller mindre seriøse aktører for trening eller taktisk rådgivning og planlegging. Dette inkluderer andre sikkerhetsselskaper eller politi/militær. Firmaet har som alle andre seriøse sikkerhetsorganisasjoner fulgt med i utviklingen i regionen og tilbudt sikkerhetsanalyser for klienter.

 

Bilder i media:

Det har vært mye bilder i media som de på mystisk vis har tilegnet seg fra Uganda. Disse bildene har ifølge ugandisk etterretning opphav fra firma PC’en som av en eller annen grunn ble konfiskert i mai/juni i år.

På noen av de ”kontroversielle” bildene er jeg (Joshua), Tjostolv og Friksen iført militære uniformer og dødningshode beret. Vi har også skytevåpen på noen bilder.

Nå vil jeg bare skyte inn at det var ikke med vår vilje eller tillatelse at disse bildene ble offentliggjort. Bildene som med filmen er vår personlige eiendom og jeg syntes det var skammelig av VG å overlagt kjøpe tyvegods som filmen. Treningen var på en øy nettopp for være i fred og med tanke på at vi kunne være avkledd.

Tilbake til bildene: For det første er de fleste promosjons bilder, tatt med tanke på framtidig reklame. Dette kan tidlig sees, vi tok dem i trenings sammenheng. For det andre er det fullt lovlig å gå i uniform på en privat skytebane, samt at det er normalt å ha våpen på skytebaner. Jeg tror ikke jeg trenger beklage det. Vi lånte for øvrig et våpen av Hunwick ved andre treninger.

Hva angår dødningshode-bereten så insinuerer media at vi hadde nazitiske tendenser og intervjuet en krigshistorisk ekspert som gav et godt sammendrag. Jeg vil minne om at prins Harry fra den britiske kongefamilien, selv ble fotografert i et komplett SS kostyme på et kostymeparty. Selv om det unektelig var uheldig så tror jeg ikke Harry er nazist.

Dessverre må jeg skuffe media og si at det ikke bare er nazistene som har brukt symbolet. Leiesoldater i Afrika på 60-tallet brukte også det merket i bereten. Og som jeg fortalte tidligere var da altså dette promosjonsbilder. Kan det være at vi tenkte på en mulig fremtidig event, muligens med dette temaet i Uganda?

Jeg vet at mange kan bli støtt av denne tanken, men husk at et av verdens største event selskaper – Quintessentially Event – tilbyr eventyr som ”Day of the Jackal” etter den kjente boken om det første snikmordet forsøkt på president de Gaulle: Altså leiemorder event.

Det blir trist med kommentarer som at ”vi ville leve ut våre fantasier i krigsrollespill”. Beklager, men vi jobber faktisk i sikkerhetsbransjen og har ikke behov for å ”leve” ut noen fantasier. Firmaet til Tjostolv er ekte, jobbene våre er ekte og det er bakgrunnen vår også. Vi er ekte og trenger ikke leke noen ting. Vi har derimot blitt tilbudt et samarbeid om å tilrettelegge for at folk som liker en spennende uke hvor de får ”være” spesialsoldater sammen med ekte spesialsoldater (våre samarbeidspartnere) kan prøve dette i eksotiske Uganda.

PS! Våre samarbeidpartnere med tiårs erfaring som spesialsoldater og i event-bransjen, samt firmaer som er notert på børsen i England trenger heller ikke ”leve ut sine fantasier” slik noen har skrevet.

Jeg vil legge til her, at jeg håper folk synes det er underlig at media bare får alle disse bildene og dokumentene både i Kongo og Uganda. Sannheten er at i Afrika kan alt kjøpes og samtlige medier har kjøpt ”etterforskningsmateriale” og ”bevis”.

I følge en journalist vi snakket med her i Kongo så kjøpte Nilas Johnsen fra VG, Tjostolv sin mobiltelefon av etterforskningsleder Wavara. Etter å ha tatt ut/kopiert bildene gav han den tilbake slik at han bare hadde ”lånt” den. Dette har vært en journalistisk trend blant enkelte her i Afrika.

Joshua French november 2009

Last Updated on Friday, 27 November 2009 06:50  

Støttekonto

Støttekonto Joshua
(Landkreditt bank) 

Støttekonto Tjostolv
(Vegårshei Sparebank) 

Støttekonto "Fanger hjelper Fanger"
(Kvinesdal Sparebank) 


Web Statistikk

Hva Skjer?

 

ONSDAG 16. DESEMBER:
Støttekonsert for
Tjostolv, Joshua
og familiene
Tvedestrand kirke kl 19:00

 


 


Powered  by Bayens ICT

©  Protected by copyright laws in Norway